S unikátnym štetinovým rybovodom v Ružbašskej Miľave súhlasia aj rybári

22.12.2011 Stará Ľubovňa

Bratislava, december 2011 – Na Slovensku bude stáť prvý štetinový rybovod zhotovený podľa patentu z Nemecka. Ide o vybudovaný priestor, ktorý umožňuje rybám migrovať v oblastiach so zábranou na vodnom toku a dodržiavať tak prirodzené trasy svojho pohybu. Prvý štetinový rybovod na Slovensku, na malej vodnej elektrárni v Ružbašskej Miľave, bude jeden z mála v Európe. Za vhodný pre rieku Poprad ho považuje aj Slovenský rybársky zväz.

Štetinový rybovod je unikátny koncept výstavby rybích prieplavov na vodných elektrárňach. Po prvý krát bol realizovaný v roku 2002. Dno tohto rybieho prieplavu je vybavené štetinovými prepážkami a štrkom, čo umožňuje plynulé preplávanie rýb v ich migračnej trase. Odbúra sa tak možnosť narušenia ichtyofauny a jej prirodzeného prostredia.

„Pri návrhu a výstavbe rybovodu v Ružbašskej Miľave sme kládli dôraz na dodržanie migračných trás rýb vyskytujúcich sa v rieke Poprad. Pripravili sme tak na Slovensku unikátny projekt nového typu rybovodu - štetinového, ktorý bude mať na súžitie malej vodnej elektrárne s okolitou prírodou jednoznačne pozitívny dosah. Okrem toho, že podporí migráciu rýb v ich prirodzenom prostredí, otestuje vlastnosti tohto riešenia v podmienkach slovenských riek,“ Ing. Renáta Kormanová, predsedníčka predstavenstva AQUA-EKO, a.s.

Ako pracuje štetinový rybovod?
Ide o zväzky hrubých polyetylénových vlákien upevnených v doskách, ktoré sú následne špeciálne umiestnené na dno celej trasy rybovodu. Ich pôvod je v Nemecku, kde sa výstavbe rybovodov dlhoročne venuje profesor Hassinger. Výhodami tohto riešenia je minimum turbulencií a vírov, pričom pomalšie prúdenie vody poskytuje rybám množstvo oddychových zón a úkrytov. Štetinové rybovody sa absolútne približujú reálnemu vodnému životu a originálne riešenie štetín pripomínajúcich riečne riasy pomáha rybám prekonať výškové rozdiely proti prúdu rieky v ich prirodzenom prostredí a prúdení.

„Zástupcovia Slovenského rybárskeho zväzu mali možnosť vďaka korektnému prístupu investora vidieť štetinový rybovod v Nemecku. Na základe neho bol vypracovaný návrh tohto druhu aj pre Slovensko. My ho považujeme za vhodný do našich podmienok,“ uviedol Ivan Orovčík, predseda miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu Stará Ľubovňa.

Tento typ rybovodu, ak to okolité prostredie dovoľuje, zároveň umožňuje zjazdnosť riek aj pre vodných turistov, čo podporuje turistický ruch v oblastiach. Touto cestou sa vydala napríklad Česká republika, pre ktorú je budovanie rybovodov a splavov pre vodákov už vlastné.

Budúcnosť otvorená spolupráci

S cieľom vyvážiť záujmy investorov pri výstavbe malých vodných elektrární a Slovenského rybárskeho zväzu pri ochrane ichtyofauny, je už blízka budúcnosť otvorená vzájomnej spolupráci. V rámci spoločných projektov tak možno očakávať sledovanie migrácie rýb, početnosti, zdravia a druhovitosti rýb a s tým súvisiacich zmien, ako následky viacnásobného prehradenia vodných tokov.

Lenka Lendacká
AMI Communications Slovakia
 

Vyberte región